maandag 31 oktober 2011

De gevolgen van de overstromingen voor het gebied waar Samsara werkt

Het is Samsara gelukt! Alle projecten op alle schooltjes zijn van start gegaan. Hierover de komende weken meer. Vandaag wil ik schrijven over welke invloed de overstromingen in Thailand hebben op het gebied waar Samsara werkt, de provincie Mae Hong Son.
De dramatische overstromingen in het midden van Thailand,veroorzaakt door 25% meer regenval dan gemiddeld, urbanisatie, slecht watermanagement en het niet tijdig legen van de overvolle reservoirs, komen niet op deze schaal voor in het bergachtige noorden van Thailand.
Ook hier heeft het zeer veel geregend en dat maakt het leven in hutten van bamboe miserabel. Transport in de bergen, in een normaal regenseizoen al een hele opgave, werd alleen nog maar moeilijker. De riviertjes zijn buiten de oevers getreden en hebben stukken uit het wegdek geslagen. Op de wegen zie je elke 100 meter wel een aardverschuiving (landslides). Door boskap kan de bodem al het water niet meer verwerken en komen hele stukken grond met rotsblokken en bomen naar beneden. Gelukkig is er dit jaar geen school meegesleurd, zoals dat wel het geval was in 2005. In een aantal dorpen is wel een aantal hutten en huizen in de rivier verdwenen.
Op dit moment is het droog en dat zal het in het noorden de komende 5 maanden blijven.
De verwachtingen op de schooltjes in het noorden was dat deze regering meer budget aan het noorden zou doen toekomen. Maar nu de schade door de overstromingen rondom Bangkok immens is en er bovendien een geheel nieuw watermanagement project uit de grond gestampt zal moeten worden om herhaling te voorkomen, zijn deze verwachtingen in de kiem gesmoord. De projecten in de berggebieden in het noorden van Thailand zullen net zoals in het verleden weer het laatst bedeeld worden. Daarom is het werk van Samsara nog hard nodig.





maandag 24 oktober 2011

Behind the Scenes

Afgelopen week bezocht een van Samsara’s trouwe sponsors, Verity Goitein, het huis van Ratana en zij schreef mij erover. Een betere blog voor deze week is niet denkbaar.

I am prone to exaggeration, but on this occasion I will let photos speak for me…
We are admiring of Samsara’s work in the Hill Tribe mountain villages where schools are developed in a comprehensive manner with villagers meaningfully involved. Dormitories, hygienic kitchens, canteens and toilets are built, clean water is provided and electricity installed via solar energy.
In addition Samsara is involved with equipping all these facilities: simple bunk-beds, lockers and cupboards, tables and benches are all provided to be functional and attractive. We have seen these well-made furnishings in situ very often and knew they were provided at low cost.
We knew too that Ratana was the ‘in-house manufacturer’. Her Muay Thai boxers provided the work-force, learning useful skills in the process. From time to time we have visited her and seen completed cupboards and tables piled around.
BUT this week, I saw what was actually involved. There are only 3 words to describe the scene, “incredible”, “incredible” and again “incredible”.
Everything is constructed from scratch - from iron and wood, welded, screwed, rust-proofed and painted. Every item has to be 100% solid and durable to survive the daily wear and tear of school-life in a primitive tropical setting.
So, over 6 months, this work takes place not in a factory, not in an atelier or warehouse, but in Ratana’s own home!
And 2 weeks ago, Chiang Mai was flooded. Ratana’s home was flooded. Water swept mud and sand into houses indiscriminately. So every area required lifting, moving, cleaning, scrubbing …

Samsara’s next season will see bunk-beds, tables, benches, cupboards, lockers all neatly installed in numerous schools . Who will enquire what was involved? Who could imagine the industrial scale of this Samsara enterprise? And who ever asks or wonders why Samsara can assist schools and provide such amazing value for money?
I hope that this will give a glimpse of one part of the Samsara industry….

zaterdag 15 oktober 2011

Wilde Ganzen en Samsara project van start

Niet alleen staat een derde van Thailand onder water, ook het huis van Ratana staat  50 centimeter onder water. Alle meubels en apparatuur voor de projecten van Samsara moesten in de boksring getild worden en uiteindelijk opgehangen worden in de boksring, om ze te beschermen tegen waterschade.

Ratana had 20 schoonwater installaties besteld, een belangrijk onderdeel van het Wilde Ganzen / Samsara project, en die werden 2 weken later bij haar thuis afgeleverd. Ratana plakt dan samen met haar boksers de namen van de stichtingen Wilde Ganzen en Samsara met plakletters op de machines en de tanks. Daarna worden ze per pick-up naar een school in de bergen van de provincie Mae Hong Son vervoerd. Op die school gaan we op 25 oktober een pilot organiseren. De directeuren en conciërges van de betrokken schooltjes komen op 25 oktober allemaal naar een workshop, waar ze leren hoe de waterinstallaties geïnstalleerd en onderhouden moeten worden. Die dag nemen ze de onderdelen van de waterinstallatie in de achterbak van hun pick-up mee naar de schooltjes.

De drie daarop volgende weken gaan ze dat uitvoeren.
Het is een hele organisatie, omdat er veel onderdelen en veel schooltjes bij betrokken zijn. Met de laatste schooltjes is contact opnemen niet altijd even gemakkelijk. De telefoon heeft vaak geen bereik. Maar Ratana lukt het altijd. We verwachten dan ook dat alle schooltjes bij de training aanwezig zullen zijn.
De schoonwaterinstallatie geeft de schooltjes 2 jaar schoon water, daarna moet de inhoud van de machine vervangen worden.
 
Over 2 weken weten we meer.


zondag 2 oktober 2011

Samsara en Wilde Ganzen

Samsara werkt al sinds 2004 samen met Wilde Ganzen. Het is al vele jaren gelukt om als stichting de benodigde gelden te werven waarover Wilde Ganzen dan een meerpremie gaf.
In 2005 heeft Robert Wiggers, adjunct directeur bij Wilde Ganzen, de eerste projecten van Samsara met Wilde Ganzen bezocht. Tot grote tevredenheid nemen wij aan, want vele samenwerkingsprojecten zouden volgen.
In 2009 won Samsara de “Doener Award 2009 Beste Project”, uitgeloofd door Wilde Ganzen.
En ook nu weer staan we aan het begin van de uitvoering van een samenwerkingsproject tussen Samsara en Wilde Ganzen: 20 schoonwaterinstallaties, 6 opvangtanks voor regenwater en 5 toiletgebouwen voor 20 bergschooltjes, in totaal voor € 35.100,-.
Daarnaast beheert Wilde Ganzen het uitvoerend management van de projecten van de stichting Net4kids, die Samsara binnenkort gaat uitvoeren: 8 slaapgebouwen voor leerkrachten, 1 slaapgebouw voor 80 studenten, 4 opvangtanks voor regenwater en 50 matrassen met beddengoed voor een bestaand slaapgebouw plus een kantine, alles met meubels en in totaal voor € 65.000,-.
Samsara is beide organisaties en de donoren aan de stichting Samsara veel dank verschuldigd. Hier in Thailand kunnen we aan het werk!

Slaapzaal voor leerlingen op de Luum Naam Wittaya school, 2005




Kantine op de Huay Puung May school, 2007


Slaapzaal voor leerlingen Nong Muan school, 2010


Slaapzaal voor leerlingen op de Hua Haa school, 2010