maandag 31 oktober 2011

De gevolgen van de overstromingen voor het gebied waar Samsara werkt

Het is Samsara gelukt! Alle projecten op alle schooltjes zijn van start gegaan. Hierover de komende weken meer. Vandaag wil ik schrijven over welke invloed de overstromingen in Thailand hebben op het gebied waar Samsara werkt, de provincie Mae Hong Son.
De dramatische overstromingen in het midden van Thailand,veroorzaakt door 25% meer regenval dan gemiddeld, urbanisatie, slecht watermanagement en het niet tijdig legen van de overvolle reservoirs, komen niet op deze schaal voor in het bergachtige noorden van Thailand.
Ook hier heeft het zeer veel geregend en dat maakt het leven in hutten van bamboe miserabel. Transport in de bergen, in een normaal regenseizoen al een hele opgave, werd alleen nog maar moeilijker. De riviertjes zijn buiten de oevers getreden en hebben stukken uit het wegdek geslagen. Op de wegen zie je elke 100 meter wel een aardverschuiving (landslides). Door boskap kan de bodem al het water niet meer verwerken en komen hele stukken grond met rotsblokken en bomen naar beneden. Gelukkig is er dit jaar geen school meegesleurd, zoals dat wel het geval was in 2005. In een aantal dorpen is wel een aantal hutten en huizen in de rivier verdwenen.
Op dit moment is het droog en dat zal het in het noorden de komende 5 maanden blijven.
De verwachtingen op de schooltjes in het noorden was dat deze regering meer budget aan het noorden zou doen toekomen. Maar nu de schade door de overstromingen rondom Bangkok immens is en er bovendien een geheel nieuw watermanagement project uit de grond gestampt zal moeten worden om herhaling te voorkomen, zijn deze verwachtingen in de kiem gesmoord. De projecten in de berggebieden in het noorden van Thailand zullen net zoals in het verleden weer het laatst bedeeld worden. Daarom is het werk van Samsara nog hard nodig.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten