vrijdag 8 februari 2013

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan

Tien jaar lang heeft Samsara projecten uitgevoerd op schooltjes gelegen in de bergen in het zuiden van de provincie Mae Hong Son. Samsara is nu al voor het tweede jaar bezig in districten in het noorden van dezelfde provincie. De afstanden tot Chiangmai werden steeds groter en daarom werd het tijd om onze bouwperiode in het zuiden af te sluiten. Samsara heeft daar voor in totaal 85 miljoen baht (ongeveer 2 miljoen euro) de volgende projecten gerealiseerd:
*  53  slaapgebouwen voor studenten
*  33  slaapgebouwen voor leraren
*  49 kantines
*  6 bibliotheken en 65 scholen ontvingen schoolboeken
*  36 toiletgebouwen
*  65 scholen kregen kleine bouwprojecten zoals keukens, trappen, voetpaden
*  40 opvangtanks voor water
*  59 grote en 60 kleinere waterzuiveringsinstallaties
*  45 scholen ontvingen panelen en apparatuur voor zonne-energie
*  50 scholen kregen meubels voor bestaande gebouwen
*  85 gehandicapte kinderen ontvingen hulpmiddelen of ondersteuning
*  600 kinderen kregen beurzen voor 3 jaar voor de middelbare school, beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs of universiteit.

Op 7 februari werd hieraan aandacht besteed door het Departement van Onderwijs, waar de bergschooltjes in het zuiden van de provincie onder vallen. De bijeenkomst werd geopend met een dans door Karen kinderen. Aanwezig waren 25 directeuren van scholen waar we veel voorzieningen gebouwd hebben, de chauffeurs die ons al die jaren overal naar toe hebben gereden en de leiding van het Departement.
 
Karen dans
Directeur Huay Haa School vertelt.

 
 
 
 
 
 
 

De directeur van het Departement legde de nadruk op de vele voorzieningen die zoveel schooltjes hebben geholpen. Ze zouden die nooit van de regering hebben gekregen.
De directeur van de Mae To School vertelde dat Samsara zorg droeg voor de totale levenscyclus op een school. “Als je wakker wordt”, zei hij, “eet je van borden met vorken en lepels door Samsara gegeven en eet je eten, gekookt in de keuken van Samsara en dat eet je op in een kantine van Samsara en als dat er weer uit moet, ga je naar een toilet van Samsara. Je drink schoon water uit de waterinstallatie van Samsara, je bereidt je lessen voor en maakt je huiswerk bij het licht van de zonnepanelen van Samsara en als je naar bed gaat, lig je in een bed van Samsara in een droge slaapzaal van Samsara, onder dekens van Samsara”.
 
De directeur van de Huay Haa school vertelde dat de Huay Haa school vier jaar geleden een onbeduidend schooltje was met nauwelijks voorzieningen. Na alles wat Samsara er in drie jaar heeft gebouwd, is het nu een belangrijke regioschool geworden en kunnen kinderen van veel lagere schooltjes doorleren op de middelbare school, die Huay Haa nu geworden is dankzij de voorzieningen van Samsara. 
 
De directeur van de Le Ko School vond het fantastisch dat de school nu eindelijk het hele jaar toegang tot water heeft en ook nog tot schoon drinkwater. Dit dankzij de kilometers leidingen die Samsara had gegeven, om aan te leggen tussen de waterbron en de grote betonnen watertank, waar het water opgevangen en bewaard kan worden voor de droge tijd. Bovendien waren er nu twee schoon waterinstallaties.
 
De directeur van de Mae Sapuung School vertelde dat dankzij de nieuwe kantine die het schooltje had gekregen, nu ook de vergaderingen van het dorp en het district daar plaatsvinden, waardoor de school veel meer in de belangstelling van de lokale bestuurders is komen te staan.
 
De directeur van de Mae La Noi Daaruunsiik School had het over het feit dat als Samsara wat beloofde, je dat ook kreeg. “Je moest er wel voor werken”, zei hij, “je moest het ook binnen de aangegeven tijd af hebben. Deed je dat dan maakte de school kans op meer voorzieningen, deed je het niet, dan zag je Samsara niet terug”. Hij had de afgelopen zeven jaren als directeur van drie verschillende scholen met Samsara gewerkt en vond dat het vooral aan jezelf als directeur lag of je voorzieningen uit donaties van Samsara kreeg toegewezen. 
 
De twee chauffeurs ontvangen een fles wijn.
Directeur Departement ontvangt map
met foto's van alle projecten.









Annelie en Ratana kregen certificaten en cadeaus. Annelie bedankte in het Thai iedereen heel hartelijk en gaf aan het Departement een map met foto’s van elk afgeleverd gebouw of installatie. De twee vaste chauffeurs kregen ieder een fles wijn. Het was al met al een prachtig afscheid en we zullen met weemoed terugdenken aan het fantastische landschap, de unieke schooltjes en de directeuren met wie we zoveel jaren hebben samengewerkt.
 
Annelie ontvangt cadeau van het Departement.
Ratana ontvangt cadeau van het Departement.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten