vrijdag 1 februari 2013

Boven en beneden verwachting

Neem de Payaang School, een lagere school voor 90 kinderen van de Lisu minderheid, die erg laat een aanvraag voor een slaapgebouw voor leerkrachten indiende, laat was met het opsturen van foto’s van de school en ook laat was met het terugsturen van het contract. We stonden op het punt om de school over te slaan. Samsara werkt vraaggestuurd en dan moet een school wel goede wil tonen. Maar, deze school presteerde uiteindelijk ver boven verwachting: het slaapgebouw voor leerkrachten werd het meest perfect uitgevoerde gebouw van Samsara ooit, goed gebouwd, prima in de verf, alles mooi afgewerkt, op tijd af, zelfs bloemetjes op de tafeltjes in de slaapkamers, een keurig toilet en douche. Kortom, ze leverden geweldig werk af. De conciërge stond dan ook te glimmen.
De school had een geweldige openingsceremonie voor Samsara georganiseerd met zang en dans van de ouders en de kinderen, certificaten en mooie sjaals als cadeautjes. Ratana verzuchte: “Als ze dat allemaal nu eens deden…”.

Welkom op de Payaang School
Een prachtig slaapgebouw voor 4 leraren

Ook binnen ziet her er mooi uit
Zelfs een tuintje wordt aangelegd









En dan de Muang Luang School, daar hadden we hoge verwachtingen van. De ferme directrice kwam zeer goed op ons over. Ze kende iedereen in het dorp en kon alle medewerking van de ouders krijgen. De voorzieningen op de school waren er slecht aan toe en de school had nogal wat nieuwe gebouwen nodig.
Op de trainings- en voorlichtingsdag van Samsara stond ze altijd vooraan, ijverig schrijvend. Daar zouden we geen moeilijkheden mee krijgen.
Ze begon niet op tijd, maar daar kon ze niets aan doen: drie bruggen waren weggeslagen en dan krijg je de bouwmaterialen niet over de rivier heen vervoerd. Na een maand kon ze beginnen. We hadden een lijst van prioriteiten met haar opgesteld. Voor sommige donoren moesten de gebouwen eerder klaar zijn dan voor anderen. Ze begon aan alles tegelijkertijd, dus kwam er niets echt af. Toen slaagde ze ineens voor een examen om op een wat grotere school directeur te worden. Daar bouwde Samsara ook! De directeur van die school vertrok van de ene op de andere dag en zij moest nu de bouwprojecten op twee en eigenlijk op drie scholen begeleiden (want we bouwen ook op een branche school). Tussen die scholen liggen hoge bergen. Ze raakte het overzicht kwijt en wij met haar. We proberen nu in te grijpen en haar daarmee ook te helpen. De bouw van sommige gebouwen leggen we stil. Daar kan na februari aan verder gebouwd worden. De rest moet wel af. We hebben het comité van conciërges van scholen gevraagd om deze scholen te helpen. Of het gaat lukken weten we op 12 februari.

Het slaapgebouw voor leerkrachten, nog 4 weken te gaan op de Muang Luang school

Geen opmerkingen:

Een reactie posten