vrijdag 15 februari 2013

Twee nieuwe kantines en twee verhalen

De afgelopen week heeft Samsara overdrachtsceremoniën bijgewoond van projecten die gereed waren: een slaapgebouw voor vier leerkrachten; twee kantines; een toiletgebouw; twee wateropvang tanks; drie schoon water installaties, twee slaapgebouwen voor twee directeuren; de reparatie van een slaapgebouw voor leraren en een gebouw om kleren te wassen en te drogen. Al deze voorzieningen worden overgedragen aan het Departement van Onderwijs, die daarna zal zorgen voor gebruik en onderhoud.

Op weg naar de openingen
Om al die projecten te bezoeken, was het weer een eindeloos gehobbel over de bospaden door de bergen. De twee kantines bijvoorbeeld lagen hemelsbreed maar 15 kilometer van elkaar, maar we hebben er 4½ uur voor moeten rijden, want een rechtstreekse weg was er niet.
De natuur onderweg was prachtig en rijdend over de bergkammen, viel er heel wat te genieten. De weg naar de Mae Sapuung school was op sommige plaatsen enorm steil, het leek soms wel een achtbaan. Hoe de leiding van de school erin slaagt om al die bouwmaterialen voor de kantine en de meubels op de plaats van bestemming te krijgen, is mij vaak een groot raadsel.
De directeur van dit zeer geïsoleerde bergschooltje vertelde, dat diezelfde avond de kantine gebruikt zou worden door de dorpsleiding en de districtsleiding. Zij hebben nu eindelijk in de avonden een goede plek om te vergaderen. Dat draagt enorm bij aan het prestige van de school. Zo wordt het voor het schooltje veel gemakkelijker om noden onder de aandacht te brengen, zoals een nieuw stuk weg of een kleuterschoolgebouw. Overdag eten de kinderen er en omdat we er altijd een podium in bouwen, wordt het ook gebruikt voor optredens en voor oudervergaderingen. Het Thaise woord is dan ook niet letterlijk kantine, maar meer in goed Nederlands een multifunctioneel gebouw.

Mae Sapuung kantine
Kinderen in de Mae Sapuung kantine








De andere kantine is gebouwd op de Mae Puun School. De directeur daar vertelde, dat ze die avond een feest in de kantine zouden gaan organiseren voor alle ouders die als vrijwilligers hebben meegeholpen met de bouw en voor de conciërges van drie andere scholen die deze school bij de bouw hadden bijgestaan.
Hij vertelde dat door de bouw van de kantine de relatie met de ouders en het dorp sterk verbeterd was en er nu ook een veel beter contact was met en tussen de nabijgelegen scholen.

Mae Puun kantine
Optreden in Mae Puun kantine








Wat de bouw van twee kantines aan impact kan hebben! 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten