maandag 22 augustus 2011

Bijna hetzelfde, maar eigenlijk toch niet

Op basis van wat Samsara de afgelopen 7 jaar in het zuiden tot stand heeft gebracht en de spin-off die dit heeft gecreƫerd op het basisonderwijs op de bergschooltjes, heb ik uitgerekend wat er in principe nodig is, om in het noorden hetzelfde resultaat neer te zetten. In het noorden zijn 70% minder schooltjes en de populatie is ook 70% van die in het zuiden.
Zo kwam ik tot een lijst van benodigde voorzieningen: 70% van wat we in het zuiden tot stand hebben gebracht. Die lijst heb ik door vieren gedeeld: 4 bouwseizoenen en 4 districten. Daarmee had ik een richtlijn wat Samsara in een jaar in het eerste district Khun Yuam zou moeten gaan realiseren. Na ons recente bezoek aan de 14 bergschooltjes in Khun Yuam, heb ik nu ook een gedetailleerde wensenlijst. Daarvan heeft Samsara de kosten uitgerekend. De totale kosten liggen dicht bij de richtlijn.

De bergen in Khun Yuam zijn steiler en onbewoonbaar, dus wonen de mensen in de valleien, waar ook de lagere scholen gelegen zijn. De kinderen kunnen naar huis en hoeven niet op school te overnachten.
Echter, de middelbare scholen liggen wel ver van hun dorpen. De kinderen kunnen niet meer op matrassen op de grond slapen, maar slapen in stapelbedden. Daarom moet Samsara grotere slaapzalen bouwen en stapelbedden produceren, wat het geheel duurder doet uitvallen.
Omdat het noorden dichter bij het politieke machtscentrum Mae Hong Son city ligt dan het zuiden, hebben de schooltjes in Khun Yuam wat meer voorzieningen. Niet op alle schooltjes is een nieuwe kantine nodig, maar kan worden volstaan met een nieuwe keuken of met meubels voor de kantine of enkele reparaties. Het is weer een goede les dat een ogenschijnlijk dezelfde locatie en situatie, in de praktijk toch weer net even anders kan zijn, met grote gevolgen.

Een kantine in redelijke staat,

maar met slechte kookfaciliteiten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten