maandag 1 augustus 2011

Het regenseizoen is begonnen; tijd om verslagen te schrijven

In het regenseizoen kan er 5 maanden niet gebouwd worden op de schooltjes, omdat deze met een auto niet meer bereikbaar zijn. Dat betekent 5 maanden lang geen toezichtbezoeken. Ik maak nu de eindverslagen voor de donoren.
Dat houdt in een korte financiƫle verantwoording. Deze kan kort zijn omdat Samsara altijd precies uitvoert wat we aan de donor beloofd hebben. Een project bij Samsara wordt nooit duurder. De enige kink in de kabel is de waarde van de euro in baht. Dit jaar wisselt dat enorm. Zo hebben de schuldencrisis in de VS en de leningen aan Griekenland uiteindelijk effect op het uitvoeren van een project op een bergschooltje in Thailand.
De bouwkosten hebben we echter wel in eigen hand. Die kosten worden in Thailand ook elke dag hoger, maar dat is in te schatten. Samsara voegt 5% toe voor deze prijsverhogingen. Het is belangrijk bij dit soort projecten om als organisatie zelf te weten wat zaken kosten, dan kun je ook niet voor de gek worden gehouden, de kleine corruptie. Verder voegen we 3% toe voor de maaltijden van de vrijwilligers (de ouders van de kinderen) die de faciliteiten bouwen, voor arbeidskrachten die lokaal niet voorhanden zijn of voor het inhuren van een generator voor het lassen van de daken. Het is aan de school hoe ze deze 8% wil besteden. Samsara betaalt nooit een baht extra, maar hoeft ook nooit een baht terug.

De eindverslagen bestaan verder uit foto’s van de bouw, het eindresultaat en de openingceremonies. Dat maakt een rapport heel transparant voor de donor en leuk om te lezen.
Veel werk, ik ga weer verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten