maandag 19 september 2011

Meubels produceren in een trainingskamp voor boksers

7 jaar geleden kocht Samsara de meubels, die nodig zijn in de nieuwe kantines en slaapzalen, bij zaken als de Makro en Carrefour in Chiangmai. Die meubels leken ons het sterkst. Daar zijn we echter heel snel van teruggekomen. Na het transport over de slechte wegen achter in een pick-up, lagen de meeste meubels al uit elkaar en die het niet begaven, deden dat al snel na intensief gebruik door de kinderen. Dus moesten we naar een andere oplossing zoeken.
Ratana stelde voor om ze zelf te gaan produceren. Dat wil zeggen, zij zou dat gaan doen in haar trainingskamp voor boksers bij haar thuis in haar tuin. Je zult maar haar buren zijn, denk ik wel eens. Eindeloos ijzer in stukken zagen, is geen prettig geluid. Maar het resultaat is geweldig: sterke meubels, naar eigen ontwerp, gebaseerd op de lessen die we geleerd hebben in de praktijk.
Om een idee te geven: op jaarbasis zijn dat toch gauw 200 stapelbedden, 40 eenpersoons bedden, 120 klerenkasten, 30 keukenkasten, 150 tafels met 600 banken en 160 lessenaars.
Elk jaar zijn het er meer. Ze besteedt het ook uit. In mijn dorp bijvoorbeeld, waar ze veel mensen kent, werkt nu ook een aantal mensen aan de productie en zo levert hen dat weer een inkomen op.
Haar boksers lassen heel wat af. Een jongen waar ze voor zorgt en die op school nooit meer dan een 2 gemiddeld haalde, is nu een goede lasser en heeft op basis van zijn ervaring voor Samsara een goede baan als lasser op de bouw gekregen in Chiangmai. Zo snijdt het mes aan vele kanten.
De volgende keer meer over Ratana.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten