maandag 26 september 2011

Ratana, steun en toeverlaat

Al 7 jaar lang houd ik samen met Ratana toezicht op de realisatie van de projecten van Samsara op de bergschooltjes. Dat was het geval toen we begonnen en op jaarbasis € 1000 te besteden hadden en dat is nog steeds zo.
Ratana is 51 jaar, haar partner Max komt uit Zwitserland en ze heeft een dochter van 13 jaar.
Ratana runt in haar tuin een trainingskamp voor Thai boksen. Al jarenlang heeft ze het toezicht over kinderen uit zeer arme of gebroken gezinnen. De kinderen wonen bij haar thuis, gemiddeld genomen zijn dat er zeven. Deze kinderen leren boksen en geven wedstrijden in Chiangmai en in het weekend of in de avond stuurt ze de kinderen naar school. Een jongen is zo bouwkundig tekenaar geworden en maakt voor Samsara tekeningen van de faciliteiten of meubels die nodig zijn. Een ander ging voor een bokscarrière en geeft nu wedstrijden in Korea. Drie anderen, inmiddels volwassen, gaan altijd mee met Max, elektricien, om zonne-energie en elektriciteitprojecten voor Samsara op de bergschooltjes aan te leggen. Een jongen die steeds zeer slechte resultaten haalde op school, is nu lasser bij een bouwmaatschappij in Chiangmai, nadat hij lassen had geleerd bij het monteren van meubels voor de Samsara projecten.
Ratana doet ook tuinonderhoud en kleine verbouwingen in Chiangmai.

Voor Samsara is zij het, die alle contracten met de schooltjes opstelt en het contact met de scholen onderhoudt: ze bereidt onze bezoeken aan de schooltjes voor en zorgt ervoor dat de directeuren van de schooltjes de foto’s van de bouw op tijd op sturen en op schema blijven met de bouw. Ze zorgt voor nieuwe schetsontwerpen en bouwtekeningen als we nieuwe faciliteiten op de scholen gaan realiseren. Verder doet ze de gehele productie van alle meubels, die nodig zijn in de slaapzalen en kantines die Samsara bouwt en koopt ze honderden matrassen en dekens en de vele sets keukengerei. Ze bestelt de schoonwater installaties en alle benodigde onderdelen hiervoor en ze zorgt er tenslotte voor dat al het hierboven genoemde op tijd op al die verschillende bergschooltjes in de gloednieuwe gebouwen staat, tijdens de officiële openingen.
Ratana krijgt een kleine dagvergoeding voor de dagen dat ze voor Samsara met mij naar de bergschooltjes gaat. Maar de rest van haar inzet doet ze als vrijwilligster.
Ratana is een geweldige partner om mee te werken en ze is al lange tijd een goede vriendin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten