maandag 19 december 2011

25 Schoonwater installaties

Op zichzelf is een schoonwater installatie niet een moeilijk product. Maar er komt veel voor kijken, zeker voor Samsara, Thailand. Bij slaapzalen en kantines zijn het de schooltjes, die de bouw en de inzet van de vrijwilligers regelen. Bij de schoonwater installaties moeten we als stichting veel zelf doen. Ten eerste bestellen wij de installaties. Niemand in Chiangmai en ver daarbuiten heeft ergens 25 schoonwater machines staan, dus deze moeten op tijd besteld worden. Dan worden ze allemaal naar het huis van Ratana gebracht.
Die plakt met haar boksers de namen van de donoren met plakletters op de blauwe filtermachines en op de pvc tanks. Dan worden ze met pick-ups (in een pick-up kunnen maximaal 4 machines) naar de verschillende scholen gebracht (tussen de 250 en 350 km vanaf Chiangmai).  
De kunst is dan om te zorgen dat de juiste beplakte machine en tank bij de juiste school aankomen. Dat is niet altijd eenvoudig, want de chauffeur kan geen Engelse tekst lezen. Meestal gaat het goed, maar soms ook niet. Dan brengt de directeur van school A de machine weer naar school B. In het geval waar wij bij waren, vergat de directeur echter, toen hij onder de toegangspoort van het schooltje doorreed, dat de installatie achter in zijn auto stond, met als resultaat dat het met een enorm lawaai tegen de mooie poort omviel.
Indien de leiding van de school niet weet hoe de installatie aan te leggen en te onderhouden, geven wij een training. Dan moet eerst ergens op een school een pilot schoonwater installatie worden gebouwd. Het voordeel is dan wel, dat na afloop van de training iedere school zelf de installatie naar de schooltjes kan meenemen. 

Wij leveren tekeningen en foto’s aan hoe de installatie er uiteindelijk uit moet zien, maar elke keer is het weer buitengewoon komisch om te zien hoe elke school daar een eigen invulling aan geeft. Echter, creativiteit moet in deze maatschappij beloond worden, dus daar zeuren we niet over. En dan hebben wij een bord dat bij de installatie opgehangen moet worden. “Alleen te gebruiken voor drinkwater” staat erop, dit om te voorkomen dat de voeten gewassen worden of de tuin besproeid wordt met schoon goed drinkwater. Daar gaat meestal een hele sessie telefoontjes overheen met daarna de gemailde foto’s als bewijs, om dat bord ook daadwerkelijk opgehangen te krijgen.

Van de 25 schoonwater installaties die wij op dit moment aan het installeren zijn, zijn er 22 uit de donatie van Wilde Ganzen en Stichting Samsara in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten