dinsdag 6 december 2011

Andere geografische omstandigheden bepalen ook de uitwerking

Tijdens onze inventaris van wat de schooltjes in het Khun Yuam district nodig hebben in februari dit jaar, ontdekte Samsara dat de situatie op de schooltjes bij nader inzien toch niet meer van hetzelfde was. Bergen ja, bergvolken ja, schooltje ook ja, maar de bergen zijn veel steiler dan in de zuidelijke districten van de provincie en de bodem is rotsachtig. Daarom wonen er niet veel minderheden hoger in de bergen, maar wonen ze in grotere dorpen in de dalen aan rivieren of wegen. Dit had tot gevolg dat er geen slaapzalen nodig waren op de lagere scholen in Khun Yuam. De kinderen konden allemaal gemakkelijk naar huis lopen. Op de schaarsere middelbare scholen bleken echter wel veel voorzieningen nodig. En zo kwam het, dat we op die scholen meer dan normaal zouden gaan bouwen en ook grotere slaapzalen, omdat middelbare scholieren in stapelbedden slapen en niet meer op matrassen op de grond.
Wat we te laat doorkregen, is dat die andere geografische omstandigheden ook effect zouden gaan hebben op de uitwerking van ons bouwprogramma. 

Inmiddels is het 4 weken geleden dat de scholen de donaties hebben ontvangen en een paar dagen geleden bleek dat veel scholen nog niet met de uitvoering begonnen waren. Dat betekende dat er nog maar 2 van de 3 bouwmaanden over waren.
Ik besloot daarom plotseling mijn gezicht maar eens te laten zien en had de afgelopen dagen afspraken met de grotere scholen en met de directeur van het Departement van Onderwijs, waar alle schooltjes onder vallen. Wat bleek: de bergvolken in Khun Yuam wonen in dalen en kunnen rijst verbouwen en november is de maand van de oogst. Dus kon er niet geholpen worden met de bouw op de scholen. Ook bleek dat de leerkrachten de ouders niet goed kenden. De grotere middelbare school in het dorp Khun Yuam heeft geen relaties met de dorpjes in de dalen. Om de ouders te vragen om te komen helpen, was dan ook niet zo vanzelfsprekend. Tenslotte bleek dat er in provinciehoofdstad Mae Hong Son geen bouwbedrijf van betekenis is en dat betekende dat alle bouwmaterialen uit de buurt van Chiangmai aangevoerd moeten worden wat hogere transportkosten met zich meebrengt. De scholen kwamen dus geld te kort. De bouwkosten rijzen overigens ook de pan uit. Inflatie, de overstromingen in Bangkok en een enorme bouwwoede in het noorden en noordoosten van Thailand zijn daarvan de oorzaak.

Na veel discussie heb ik uiteindelijk de garantie gekregen dat de projecten toch in februari en in mei klaar zullen zijn. Als dat ook werkelijk gebeurt, heb ik de grotere scholen een kleine bonus in het vooruitzicht gesteld. Verder heb ik beloofd de donaties voor volgend jaar in het district Paai per project te verhogen, zodat de school geen geld hoeft bij te leggen.
Dit jaar kan die verhoging niet meer en daarom heeft het Departement van Onderwijs besloten om wat extra budget vrij te maken om alle projecten toch te kunnen realiseren.
Op 5 december, vaderdag en de verjaardag van de koning zullen op alle schooltjes grote groepen dorpelingen aanwezig zijn om de bouw van alle projecten op te starten.

Met de heer Somchit Ratanapen gaat het niet goed. Hij komt niet uit een coma waar hij na de hersenbloeding in terecht is gekomen en eigenlijk heeft het ziekenhuis alle hoop op genezing opgegeven. Wij hebben met zijn vrouw gesproken, adjunct directeur van een van de grotere scholen, en ook zij verwacht dat hij in de komende weken zal sterven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten