zondag 8 januari 2012

De overstromingen van 2011 hebben grote gevolgen in 2012

Nog steeds staan enkele wijken onder water, maar Bangkok en omgeving is allang niet meer in het nieuws. De meeste wijken zijn nu droog en daar wordt hard gewerkt aan de grote schoonmaak. Het touwtrekken over en formuleren van budgetten over wat er structureel op korte en lange termijn moet gaan gebeuren om dit soort rampen te voorkomen, is begonnen. Dit jaar wordt er weer veel regen verwacht dus ……
Zoals ik eerder had geschreven, waren er geen grote overstromingen in het berggebied waar Samsara werkt. Wel veel ‘landslides’, die stukken van wegen en een enkele brug hebben weggeslagen.

De overstromingen zullen echter budgettair de komende jaren grote gevolgen hebben voor het berggebied. Het Departement van Onderwijs in Mae Hong Son heeft net te horen gekregen dat de schoolbudgetten en het budget van het Departement zelf, met 70% in 2012 (en waarschijnlijk ook het jaar daarop) gekort zullen worden. 70% en het budget was al nooit toereikend! Reden is dat 220 scholen in Bangkok en ten noorden van Bangkok, die door het water beschadigd zijn, eerst hersteld moeten worden.

In dit budget zitten niet de salarissen van de leraren en de staf, maar wel alle andere zaken, zoals reparatie van de schoolvoorzieningen, nieuwe aankopen, voeding voor de kinderen, lesmaterialen, vaste lasten, benzine etc.
Nieuwe schoolgebouwen (gemiddeld 8 per jaar) zullen in 2012 ook niet gebouwd worden in Mae Hong Son. Dit betekent dat het Departement voor de noordelijke helft van de provincie slechts 3 miljoen baht (75.000 euro) heeft voor al deze kosten op 135 schooltjes.

Samsara wordt daarmee ineens een hele belangrijke speler in Mae Hong Son. Samsara besteedt per district per jaar zeker 10 miljoen baht en dat is dus ruim drie maal zoveel als het besteedbare budget van het Departement van Onderwijs in de noordelijke vier districten.
Mijn slogan ‘Voor wat, hoort wat’ krijgt ineens extra betekenis. Het Departement doet nu erg haar best om de faciliteiten van dit jaar netjes en op tijd klaar te krijgen, in de hoop dat Samsara in 2012 hetzelfde in district Pai gaat realiseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten