zondag 29 januari 2012

Aanleg zonne-energie projecten op zeer geïsoleerde bergschooltjes

Een Nederlandse donor doneert al jaren een mooi bedrag aan Samsara voor de aanleg van zonnepanelen, om met behulp van die panelen en een set accu’s elektriciteit te creëren op zeer arme en verafgelegen bergschooltjes. Ook wordt in twee lokalen elektriciteit (lampen) aangelegd en worden 2 televisies geïnstalleerd. Op dit soort schooltjes zijn altijd veel te weinig leerkrachten. De leerkrachten die het schooltje runnen (veelal een of twee), kunnen nu de tv’s en de 20 educatieve dvd’s, die Samsara bijlevert, gebruiken als ondersteuning bij het geven van onderwijs. Vaak kan er ook schooltelevisie mee worden ontvangen. Dat geeft verlichting: de leerkracht kan dan aan de hogere klassen lesgeven, terwijl de lagere klassen opdrachten doen via het programma van de schooltelevisie of de educatieve dvd’s.
Als de tv’s niet worden gebruikt, kunnen de leerkrachten en de kinderen, die bijna het gehele jaar op school moeten verblijven omdat de dorpen te ver weg liggen van het schooltje, bij elektriciteit lezen, hun lessen voorbereiden of huiswerk maken. Zelfs een laptop is aan te sluiten als tenminste niet alles tegelijktijdig wordt gebruikt.

De schooltjes waar het om gaat, staan vaak niet op de schoollijsten van het Ministerie van Onderwijs. Daar zijn ze te klein voor. Ze worden vaak in stand gehouden met geld van de lokale overheid of van het Ministerie van Bosbouw. Zonder deze schooltjes krijgen deze kinderen geen enkele kans op onderwijs. Zij wonen te ver van de bewoonde wereld. Het bezoeken van deze schooltjes is zelfs Ratana en mijzelf teveel van het goede: de wegen zijn uitermate slecht, je kunt niet dezelfde dag terug en slapen doe je in een bijna open bamboe hut, terwijl het niet meer dan 6 graden is.
De installaties worden geïnstalleerd door Max Woll (Zwitser), de echtgenoot van Ratana, met zijn Thaise ploeg, waar Samsara erg blij mee is. Ook zij doen dat als vrijwilligers. Tot nu toe hebben ze 44 installaties aangelegd in de zuidelijke helft van de provincie Mae Hong Son. Afgelopen week zijn ze begonnen om 8 installaties aan te leggen in Khun Yuam, in de noordelijke helft van de provincie.

Samsara dankt ook de donor voor deze geweldige donaties. De allerarmste kinderen krijgen hierdoor een kans op beter onderwijs en de leerkrachten op deze schooltjes krijgen er een meer menswaardig bestaan tijdens hun verblijf.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten