vrijdag 11 januari 2013

Pieter Marres, voorzitter van Samsara, op projectbezoek

Pieter Marres is sinds vier jaar voorzitter van de Stichting Samsara in Nederland. Hij was tussen 2004 en 2008 ambassadeur van Nederland in Thailand en hij was directeur Trainingen bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in de jaren 90 toen ik daar ook werkte. Op 7, 8 en 9 januari is hij met zijn vrouw en twee vrienden mee geweest naar het district Pai in de provincie Mae Hong Son, waar we negen schooltjes bezocht hebben. Al eerder, in juni 2005, bezocht hij met zijn vrouw Josee projecten op de schooltjes waar Samsara toen actief was.
Afgelopen week bekeken we de stand van zaken van lopende projecten, die midden februari klaar moeten zijn. We beoordeelden wat er nodig was om die deadline te gaan halen. Er waren ook al heel wat projecten klaar en daar werden feestelijke openingsceremonies gehouden. 

Opening van de kantine
Opening van slaapgebouw voor leerkrachten








Het viel Pieter vooral op hoeveel Samsara al voor elkaar heeft gekregen in deze provincie en dat al die voorzieningen essentieel zijn geweest voor een veel betere onderwijssituatie voor de bergvolkkinderen in deze streek. Ook zag hij hoe praktisch Samsara werkte: met een opvangtank voor water en een schoonwaterinstallatie hebben scholen nu het hele jaar toegang tot schoon drinkwater; de accommodaties voor leerkrachten en leerlingen zorgen ervoor dat meer leerkrachten en meer leerlingen op de schooltjes willen blijven; de zonnepanelen met accu’s’ zorgen ervoor dat de schooltelevisie kan worden gevolgd, dat de leraren hun laptop kunnen gebruiken en dat er al heel vroeg in de ochtend begonnen kan worden met de bouw, omdat bouwlampen hier ook op aangesloten kunnen worden. 

Opening slaapgebouw voor leerlingen
Uitproberen van de nieuwe schoonwaterinstallatie
De delegatie was er vooral van onder de indruk dat alle voorzieningen door de ouders in samenwerking met de conciërges en de leerkrachten gebouwd worden en hoe trots ze naast de gloednieuwe voorzieningen staan.

Lahu dans samen met de ouders van de kinderen












Zo’n bezoek vergt lichamelijk nogal wat, steil de bergen op en af en hobbelend over de bospaden en de smalle betonweggetjes van de ene school naar de andere, maar ze hebben het zeer de moeite waard gevonden.

Pieter besteedde speciale aandacht aan Ratana, met wie ik al die jaren als vrijwilliger alle projecten uitvoer. Ratana is dé contactpersoon tussen Samsara en de schooltjes en het Departement van Onderwijs, Ratana maakt daarnaast in Chiangmai ook alle meubels voor alle gebouwen. Tijdens de openingsceremonie op de laatste school van ons bezoek werd zij in het zonnetje gezet en kreeg ze als dank voor al haar bewezen diensten een envelop met inhoud.

Dank aan Ratana

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten