vrijdag 4 januari 2013

Armzalige omstandigheden voor de leerkrachten

In het district Pangmapha is het absenteïsme van de kinderen op scholen minder, omdat de meeste bergvolkfamilies in dorpjes wonen aan de weg waar ook het schooltje staat.
De leerkrachten komen van elders. Zij moeten op de school overnachten, soms alleen doordeweeks maar vaak een heel schoolseizoen.
De omstandigheden voor de leerkrachten zijn abominabel: we hebben directeuren van scholen zien slapen op een kampeerbedje in het kantoor, we zien leerkrachten overnachten op een dun matras in een hoek van het klaslokaal en zich wassen aan een kraantje in het veld. Vaak bouwen de leerkrachten zelf een gebouwtje om in te verblijven, uit bamboe en resten hout. Dat ziet er niet uit, overal kieren en gaten. In de bergen varieert de temperatuur gedurende het jaar in de nacht van 2 graden tot 30 graden. In het natte seizoen slaat de regen naar binnen. Ik zou het er nog geen nacht volhouden. De gebouwtjes zijn ook niet veilig voor de meerderheid van de vrouwelijke leerkrachten. Regelmatig hoorde ik de klacht dat in ze in de nacht werden lastiggevallen door mafkezen uit het dorp, die gemakkelijk het gammele gebouwtje binnen konden komen.
De leerkrachten op de schooltjes dichterbij een groter dorp kunnen soms iets huren in het dorp om er te verblijven. Dat kost ze echter vaak de helft van hun toch al magere salaris.

Slechte verblijfsvoorzieningen voor de leerkrachten leiden ertoe dat ze het niet lang volhouden. Ze vertrekken weer snel en kiezen ervoor hun contract te verbreken en te gaan werken in een bewoonbaar gebied bij een supermarkt achter de kassa.
Het is dan ook niet verbazingwekkend toen ik aan het einde van onze tocht van vijf dagen bij elkaar optelde wat de 40 schooltjes nodig zouden hebben: slechts 2 slaapzalen voor kinderen en maar liefst 19 slaap- en verblijfgebouwtjes elk voor 4 leerkrachten, verder nog 9 slaapvertrekken voor directeuren van de schooltjes.

Onderstaande foto’s zijn van de huidige verblijven van de directeuren en leerkrachten van de schooltjes. Zoals u ziet, kan Samsara uw donaties het komende jaar weer heel goed gebruiken.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten