vrijdag 18 januari 2013

Toch nog een zwart schaap

In Pai, het district waar we dit bouwseizoen op de bergschooltjes werkzaam zijn, is de Muang Peng school toch het zwarte schaap gebleken. Ik schreef er al over in november. Er waren meer schooltjes, die eind november nog nauwelijks begonnen waren met de bouw: ouders waren nog bezig met de oogst, regen laat in het seizoen maakte de wegen onbegaanbaar en er waren tragische familie omstandigheden. En wat ik al vermoedde, we hadden ook te maken met een luie directeur.

Alle schooltjes gingen hard aan het werk om de gebouwen op tijd af te hebben. Ratana ging op 10 december nog een keer extra de Muang Peng school controleren en zag dat de directeur nog steeds niet was begonnen. Hij klaagde dat hij meer geld moest hebben. Toen Ratana zei dat het alle andere schooltjes wel lukte, liep hij weg en liet zich niet meer zien.
De maat was vol en op 11 december heb ik een officiële brief met klacht gestuurd naar het Departement van Onderwijs van de provincie. Ik wilde dat de school voor 19 december het geld terug zou storten op de rekening van Samsara. Het was een flink bedrag, want we zouden daar meerdere voorzieningen bouwen: een slaapgebouw voor vier leerkrachten en één voor de directeur, een toiletgebouw en een slaapzaal voor twintig studenten. Op 13 december was er een antwoord: de school moest voor 19 december het geld terugstorten. Het is dan afwachten of dat ook werkelijk gedaan wordt. Maar Samsara heeft inmiddels meer prestige opgebouwd en jawel, op 19 december stond het geld weer op de rekening van Samsara. Op 18 december hebben we nieuwe schooltjes bezocht die nog voor de kerst donaties hebben gekregen om nieuwe voorzieningen op hun schooltjes te bouwen. We hebben het over vier schooltjes verspreid, ieder een gebouw. Drie daarvan moeten half februari klaar zijn en het grote gebouw de derde week van mei. Dat zal wel gaan lukken.
 
De directeur van Muang Peng school.
Het eerste bezoek aan de Muang Peng school.





Tijdens het vierde bezoek nog steeds niets gedaan.









Het is mij echter een raadsel (het is nu in tien jaar op drie schooltjes gebeurd), waarom een school door laksheid zoveel prachtige nieuwe voorzieningen afwijst, die ze nota bene zelf heeft aangevraagd! De leerkrachten en de leerlingen zijn de dupe. Op de school stonden ook gebouwen die door andere organisaties waren gebouwd. Meestal geven die een veelvoud van het  bedrag, waarvan wij denken dat het voldoende is en is de directeur verwend. Wellicht wil hij niet met de ouders en de dorpelingen werken maar een aannemer inhuren. Maar, zo werkt Samsara niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten