vrijdag 23 november 2012

Nog steeds in gebruik en hoe!

Vaak wordt me gevraagd of ik nog wel eens terugga naar de schooltjes waar we de afgelopen jaren voorzieningen hebben gebouwd en wat de staat daarvan is. Samsara heeft nu op 150 schooltjes voorzieningen gebouwd en die kunnen we moeilijk allemaal bezoeken. We komen wel regelmatig op schooltjes waar we eerder hebben gebouwd: die schooltjes hebben dan aanvragen ingediend voor nieuwe voorzieningen, meestal omdat dankzij de Samsara voorzieningen meer kinderen naar school gaan en er meer slaapgebouwen nodig zijn. Wij honoreren dat alleen als gebouwen die eerder gebouwd zijn er goed onderhouden en schoon uitzien. We kunnen constateren dat het overgrote deel van de gebouwen er goed uitziet.

Wel hebben we door de jaren onze lessen geleerd: de eerste jaren verfden we de slaapgebouwen, kantines en toiletten wit. Dat doet we niet meer. De rode aarde spat met de vele regen tegen de gebouwen en op wit zie je alles. Daarbij gebruikten we voor de laagste meter geen olieverf en gewone verf slijt er harder af. Los daarvan zijn de eerder gebouwde gebouwen allemaal in gebruik en worden goed schoongehouden. Graag zou ik de gebouwen van de eerste jaren willen laten oververven. Wie weet gebeurt dat in de toekomst nog eens.

Wit blijft niet wit.
Olieverf in kleur.









8 jaar geleden plaatsten we kleine waterinstallaties op de schooltjes. Door de voorzieningen van Samsara kwamen echter binnen 2 jaar 50% meer kinderen op de schooltjes en bleken de waterinstallaties niet toereikend. We hebben die wel vervangen door veel grotere waterinstallaties. 

Onlangs kwamen we weer eens op de Huay Singh School. Daar hadden we in 2004 een bibliotheek/studiezaal met een regionale functie gebouwd. Wat we nu zagen oversteeg al onze verwachtingen: een druk bezochte schoolbibliotheek, elke dag open, zelfs in het weekend, ook gebruikt door leerlingen van andere scholen en door volwassenen die ergens examen voor moeten doen. De school had elders computers en nog meer boeken op de kop getikt. Een lerares van de school heeft de verantwoordelijkheid voor de bibliotheek op zich genomen en dat werkt erg enthousiasmerend. Het zag er, ruim 8 jaar na oplevering, allemaal geweldig uit!

Opening bibliotheek in 2004

De opgeleverde bibliotheek in 2004

Dezelfde bibliotheek in 2012

Veel bezoekers in de schoolbibliotheek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten