vrijdag 2 november 2012

50%, 40% en 10%

Precies een maand geleden waren Ratana en ik 4 uur lang bij de bank om alle aanbetalingen aan de schooltjes te doen. We hadden alle bankpapieren voor de overboekingen thuis al ingevuld, maar elke betaling moet weer door de bank in de computer ingevoerd worden. Als wij op een school 5 projecten gaan realiseren, zijn dat ook 5 verschillende overboekingen. Een totaalbedrag in een keer overmaken, zou voor de betreffende school verwarrend werken. We hadden in totaal 90 overboekingen te verwerken.

Samsara betaalt voor kleine projecten direct het gehele bedrag. Voor de meeste projecten echter, betalen we een eerste termijn van 50%. De schooltjes hebben nauwelijks eigen budget, dus iets voorschieten is er niet bij.
Nadat de betalingen zijn ontvangen, beginnen de schooltjes met het inkopen van bouwmaterialen. Een weetje: bouwmaterialen zijn in Chiangmai veel goedkoper dan lokaal, dus rijden ze allemaal een paar keer met hun pick-up naar Chiangmai om daar materiaal in te kopen. Sommige scholen werken samen en huren een truck om alles te transporteren. Ondanks de transportkosten is het nog steeds goedkoper om het bouwmateriaal in Chiangmai te kopen.

De schooltjes hebben 4 maanden de tijd om een slaapgebouw of kantine te bouwen. Als ze kunnen laten zien  dat de dakspanten erop zitten (lang leve de digitale camera’s en internet), betaalt Samsara de volgende 40%. De laatste 10% betalen wij tijdens of vlak na de openingsceremonie, nadat het gebouw door ons is goedgekeurd en wij het eindverslag hebben ontvangen.

In de tweede helft van november gaan wij weer kijken hoe het ermee staat. De verwachting was dat we daarna 40% van de meeste projecten zouden kunnen overmaken. Maar ik heb nu het idee, dat een aantal directeuren van schooltjes in het district Pai een onderlinge competitie begonnen is, wie het snelst en het best de Samsara projecten kan bouwen. Na 3 weken kregen wij de eerste foto’s al binnen. De Baan Naa Chalong school en de Baan Plamung school liggen zogezegd aan kop. Ze hadden de 40% nu al nodig, een record in tijd!
 

 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten