vrijdag 16 november 2012

Samsara werkt dit droge seizoen in het district Pai

Het landschap in Pai is prachtig. De unieke combinatie van bergen, valleien en rivieren maakt dit district een paradijs. Dit heeft geleid tot een enorme toename van het aantal toeristen, met de aanleg van 1 tot 5 sterren hotels, golfbanen, restaurants en cafés tot gevolg. Ik nam dan ook aan, dat het in dit district wel mee zou vallen met de armoedige omstandigheden op de bergschooltjes. Maar ik heb geconstateerd dat het tegendeel het geval is. Geen cent uit het toerisme komt op de schooltjes terecht. Het invoeren van toeristenbelasting en dat besteden aan de ontwikkeling van onderwijs en gezondheidszorg voor de minderbedeelden, zou een oplossing zijn geweest. 

Landschap Pai
Landschap Pai
Bergvolkeren hebben het hier alleen maar moeilijker gekregen: boeren worden door bedrijven gepaaid en overgehaald om hun grond te verkopen voor toeristische doeleinden en om voedsel te produceren voor de toeristenindustrie. Daardoor wordt het voor de geïsoleerde bergdorpelingen (die soms slechts 12 km. van het dorp Pai wonen) steeds moeilijker om zelfvoorzienend te zijn in hun voedselproductie. Ze moeten het voedsel nu op de markt kopen en daarvoor hebben ze het geld niet.
 
Karen dorp
Karen
De Karen leefden en leven van de opbrengst uit het bos en van de rivier. Ze besteden per dag maximaal 0,50 eurocent per familie aan het produceren van hun eigen voedsel. Elke dag je voedsel in het hoofddorp op de markt kopen, kost een veelvoud van dit bedrag. De rivieren die de bergvolkeren van vis, garnalen en kikkers voorzagen, raken door het gebruik van pesticide (in grote hoeveelheden gebruikt in de commerciële landbouw) vervuild en door overbevissing leeg. Steeds vaker is er in het droge seizoen zelfs een groot tekort aan water, omdat al het water naar de nieuwe resorts en golfbanen gepompt wordt. 

Samsara bouwt dit jaar op 30 scholen in het district Pai. Eén van die scholen ligt bij het bergdorp Mae Ping en daar hebben de dorpelingen het heft in eigen hand genomen: land mag niet meer commercieel worden verkocht. Doet een familie dat toch, dan wordt die uitgesloten van sociale voorzieningen, leningen met lage rente en beurzen voor schoolgaande kinderen. De families worden aangemoedigd om voedsel voor eigen consumptie te verbouwen. Ze stelden ook gebieden in waar het verboden is te vissen, zodat de visstand weer op peil kan komen. 

Of zelfvoorziening in voedsel de toekomst heeft, is geheel de vraag, maar duidelijk is wel dat er bij de overheid geen beleid of programma is, dat het voortbestaan van de bergvolkeren garandeert en ontwikkelt.

5 sterren resort Pai
5 sterren resort Pai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten