vrijdag 22 maart 2013

Het studiebeurzenprogramma van Samsara

Naast het bouwprogramma heeft Samsara ook een beurzenprogramma in de provincie Mae Hong Son. De afgelopen 10 jaar heeft Samsara zo’n 700 beurzen verstrekt, elke beurs gemiddeld voor een periode van drie jaar.
In het schooljaar 2012-2013 verstrekte Samsara 217 beurzen: 150 aan leerlingen van de bovenbouw van de middelbare school, 28 aan studenten op de universiteit, 15 aan studenten die studeren voor ‘assistant teacher’ aan een ’community college’ en 24 voor studenten die een opleiding in de verpleging volgen.
De komende jaren zal Samsara geen nieuwe beurzen meer verstrekken aan leerlingen op de bovenbouw van de middelbare school. De regering geeft deze kinderen nu zelf beurzen zodat zij het daarvoor niet echt meer nodig hebben. Echter, om de kosten te dekken voor opleidingen daarna wel. Samsara zal meer beurzen gaan geven voor het volgen van beroepsopleidingen. Alle beurzen die Samsara verstrekt, zijn voor bergvolk kinderen uit zeer arme families.

Suuwit werd vele jaren geleden aan mij voorgesteld door zijn lerares. Hij kwam uit een zeer arme familie, hij zat op een kleine lagere school en haalde daar steeds 4 van de 4 punten …. een 10 dus. Of wij hem niet konden sponsoren, vroeg de lerares het jongetje achter de boom tevoorschijn trekkend. Zijn zusje was al van school gehaald bij gebrek aan geld en nu dreigde dit ook met Suuwit te gebeuren. Tja, dat was zeer aandoenlijk en zo begon het beurzenprogramma van Samsara.

Suuwit 10 jaar
Suuwit naar de middelbare school










Suuwit hebben we gesponsord op de lagere school, op de onderbouw en bovenbouw van de middelbare school en nu zit hij al weer in het laatste jaar van een opleiding tot leraar in Chiangmai.
Suuwit heeft op de middelbare school prijzen in de wacht gesleept voor een bonenplantmachine en voor het beste gekookte gerecht van de provincie. Tijdens zijn opleiding tot leraar gaat Suuwit regelmatig met een collectebus de markten op. Hij haalt geld op voor kleine projecten in zijn dorp. En af en toe gaat hij naar huis, waar zijn oma en zijn ouders wonen samen met zijn zus en de kinderen van de broer van zijn vader, die plotseling overleed. Suuwit is ook lid van de jeugdbeweging van de Democratische Partij in Thailand en heeft in dat kader een studiereis naar China gemaakt.

Suuwit op de lerarenopleiding

Suuwit is een schoolvoorbeeld van een geslaagde beursstudent en hij laat zien dat het loont om in onderwijs te investeren. Hij maakt de slogan van Samsara  “Getting Children to School is Giving them a Future”  helemaal waar.
 
Suuwit met zijn zus
Suuwit met zijn ouders, broer,
zus en neefje
Suuwit's oma
en zijn ouderloze neefje
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten